Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Opinie - Keep calm and... ERROR

Er is geen reden tot paniek. Al onze overheden, de federale, nationale, provinciale, parochiale, zowel te land, op zee als in de lucht, hebben alles onder controle. De noodplannen en rampscenario's zijn klaar. Afschakelen, inschakelen, uitschakelen, herschakelen, omschakelen: alles is piekfijn uitgekiend. Je zou haast verlangen naar de eerste black-out of brown-out. Waarin een klein land groot kan zijn. Move over ice-bucket challenge.Het wonderbaarlijke winternoodplan is eindelijk wereldkundig gemaakt. Het systeem is simpel. Als... dan...! Ingeval van stroompanne zullen sommige rurale gebieden zonder stroom zitten. Maximaal drie uur, dat kan je volgen op de staande klok.

De plannen stonden nog maar net online of er verscheen al ERROR op mijn scherm. Ik troostte me met de gedachte: als straks de stroom uitvalt, zal ik het zelf wel zien of mijn gemeente aan de beurt is. Dan verschijnt zelfs het woordje ERROR niet meer. Ik zal de boodschap dan wel begrijpen.

De provinciegouverneur, dat is in België de Prins Carnaval van Calamiteiten, heeft ons gerustgesteld. We moeten niets vrezen. Alles zal gesmeerd lopen. Zo gesmeerd als een turbine van de kernreactor in Doel 4. Ik smul van zo’n zekerheden. Die mededelingen doen me denken aan de zegebulletins die in september steevast over ons worden uitgestort. Opgelet! Het wordt weer winter. Maar! We hebben massaal strooizout ingeslagen én er zal preventief gestrooid worden. Enfin, bij de eerste sneeuwvlok ligt het hele land op zijn gat.Terwijl de peren aan de bomen hangen te rotten, is de toestand dus als volgt. Als de stroom uitvalt, vallen de windmolens stil en geven de zonnepanelen geen warmte meer. Als er twee centimeter sneeuw valt, slibben de snelwegen vast, staan de treinen stil, kunnen de bruggen over de kanalen niet omhoog en gaat Zaventem dicht. Als het komende winter twee dagen na elkaar durft te vriezen, zitten we zonder elektriciteit, stopt de gasbedeling en slaan de waterpompen af. We moeten het onder ogen zien. In Congo, Irak, ja zelfs in het kalifaat van IS, is de infrastructuur betrouwbaarder dan hier in het driestromenland aan de Noordzee.Toen de dieren nog spraken en ik nog mimespeler was, kreeg ik de vraag van de kerncentrale van Doel of ik opleidingsfilmpjes wilde maken. Met handen en voeten moest ik het veiligheidsprotocol uitleggen aan anderstaligen die het onderhoud kwamen doen van de kernreactoren. Gedurende dertig jaar zijn die filmpjes gebruikt en vorig jaar is men er mee gestopt. Sindsdien duiken er barstjes op en sijpelt er smeerolie weg. Ik wil maar zeggen: als de overheid mij nodig heeft om rampenplannen zonder stroom te communiceren, moet ze maar bellen. Als de telefoon het dan nog doet natuurlijk.En ik heb ervaring. Een paar jaar geleden viel de stroom uit aan de Vlaamse kust. Een paar uur voor ik moest optreden in Kursaal Oostende. 2.000 mensen stroomden het theater binnen om samen met mij te lachen om dit land. Iedereen moest in de inkomsthal blijven staan, de donkere theatergangen waren te gevaarlijk. Ik heb een bataljon jeneverflessen opengemaakt en ben glaasjes gaan inschenken, bij kaarslicht. Het werd een heerlijke avond. Ik zou het nooit een ERROR noemen.

Shop

Op deze pagina vind je dvd’s, boeken en cd’s van Vlaanderens bekendste standup comedian.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack