Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Gratis Raif!

In mijn mailbox kreeg ik de dringende vraag of ik deze week aandacht zou willen besteden aan Raif Badawi. Raid Badawi is die Saoedische blogger die in zijn thuisland veroordeeld werd tot 10 jaar cel, 1000 zweepslagen en een geldboete. Donderdag 7 mei wordt wereldwijd de eerste verjaardag van zijn wrede straf, nou ja, gevierd. In de meeste opinies die ik las over die 1000 zweepslagen staat dat dat een middeleeuwse straf is. Daar ben ik het niet mee eens, vermits ze in 2015 in Saoedi-Arabië wordt uitgevoerd. Niets middeleeuws dus, maar hedendaags. Daarom ben ik zo ouderwets kwaad.

We mogen ons niet blindstaren op de achterlijke en inhumane straf en haar uitvoering. Geen weldenkend mens moet overtuigd worden van de onzin van zweepslagen, voor mens of dier. De straf is barbaars, de veroordeling zelf vormt een ernstige bedreiging. De reden -het zogenaamde misdrijf- raakt ons allemaal. Badawi werd veroordeeld omdat hij kritiek had op de religieuze leiders van Saoedi-Arabië en opriep tot secularisme. Of zoals hij zelf van uit het verborgene schrijft in een brief aan Der Spiegel: ‘Omdat ik mijn mening heb uitgedrukt’. Badawi is een gewetensgevangene die in de cel zit omwille van een vreedzame mening.

Dat niet alle landen het zo nauw nemen met de Mensenrechten weten we wel, maar het mag niet leiden tot apathie. Daarom moeten we af en toe eens op tafel kloppen. Naar buiten komen. Of zoals bloggers doen: het klavier geselen.

De voorbije maand is ook in ons land felle discussie gevoerd over de do’s and don’t’s van de sociale media. Het is goed dat we af en toe eens vragen stellen bij de manier waarop we onze vrije meningsuiting gebruiken, zodat de vrije meningsuiting zélf niet in het gevaar komt.

Het permanente gevecht voor de mensrechten heeft al mooie resultaten opgeleverd maar het is onze plicht om de politieke leiders onder druk te blijven zetten. Landen met duistere despoten moeten we af en toe wat bijlichten of wakker schudden. In parlementaire democratieën via het stemlokaal of met betogingen. Op straat of op haar digitale varianten.

Nu donderdag om 11 uur zullen in de hele wereld, ook in Brussel aan de ambassade van Saoedie-Arabië, samen met Amnesty International mensen vreedzaam op straat komen en de Saudische overheid oproepen om Raif Badawi vrij te laten. De slogan is ‘Free Raif’, of zoals de vertaalcomputer ongevraagd suggereerde: ‘Gratis Raif’.

Geert Hoste

Politiek cabaretier en ambassadeur Amnesty International Vlaanderen

 

 

Shop

Op deze pagina vind je dvd’s, boeken en cd’s van Vlaanderens bekendste standup comedian.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack