Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Biografie

Om zijn studies Rechten te bekostigen, begint Geert Hoste op 18-jarige leeftijd op te treden als mimespeler op straat. Inmiddels horen zijn conferences al meer dan twee decennia tot de meest succesvolle theaterproducties in Vlaanderen. Op televisie is Geert Hoste een kijkcijferkanon. Zijn boeken en dvd’s zijn bestsellers. Geert Hoste schreef en speelde meer dan 25 jaar op rij een nieuwjaarsconference. Al zijn conferences waren te horen en te zien op radio en televisie.

Hieronder vind je een overzicht van de hele carrière van Geert Hoste. We gaan terug in de tijd: dit overzicht begint in het heden en gaat terug tot 1 juli 1960.

 

Victoriejaar 2019 *

Geert Hoste ontvangt uit handen van voormalig minister van Cultuur Patrick Dewael de Nationale Humorprijs. Net als niemand het nog verwacht omdat de regering gevallen is, slaagt Geert er in om Ministers Peeters en Geens een handtekening te laten zetten onder een wet voor de oprichting van een Belgisch Menserechteninstituut. De wet wordt goedgekeurd op de allerlaatste plenaire vergadering in het Parlement. Hiermee komt een engagement van vele jaren tot een hoogtepunt. Geert schrijft en presenteert wekelijks een column voor Radio 2 en voor het grootste weekblad van het land, Dag Allemaal. Hij verrast met een exclusief interview met de ontslagen minister Schauvliege en schrijft een tweede autobiografische verhalenbundel ‘Laat mij jou het verhaal vertellen’ die in het najaar van 2019 verschijnt bij Uitgeverij 12.

***

Mensenrechtenjaar 2018 *

Geert Hoste blijft wekelijks een column presenteren op de grootste radiozender van het land Radio 2. Zijn column voor Dag Allemaal is een vaste waarde. Voor dat magazine maakt hij ook, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen een reeks interviews met de toppolitici. Met opiniestukken op deredactie.be blijft hij tegen het zere been van menig politicus en beleidsmaker stampen. Nadat een opinie de cover van De Morgen haalt, steekt hij een tandje bij in zijn strijd voor het oprichten van een Mensenrechteninstituut. In de rand van een tentoonstelling in het Red Star Line Museum Antwerpen schrijft hij een reeks verhalen over zijn eigen inlandse migratie naar Antwerpen. De verhalen verschijnen in een fel gesmaakt verhalenboek ‘Onder de maan, langs de lange rivier’ (Uitgeverij Vrijdag, 2018).

***

Pauzejaar 2017 * Geert Hoste brengt wekelijks een column op de grootste radiozender van het land Radio 2 en in het grootste weekblad van het land Dag Allemaal. Voor de rest wordt Geert bijna onzichtbaar voor het publiek. Dat wil overigens niet zeggen dat hij stil zit. Geregeld schrijft hij een vlammend opiniestuk op deredactie.be, in De Standaard of De Morgen over de mensenrechten. Achter de schermen probeert hij de politici bij de les te houden en in de regering de ministers aan hun belofte te houden voor het oprichten van een Mensenrechteninstituut. Er verschijnt een scheurkalender: ‘Lachkalender 2018’ (Uitgeverij Vrijdag, 2017).

***

Verrassend 2016 *

Op 1 januari keken op één maar liefst 1.339.175 kijkers naar GEERT HOSTE JUMP. Het marktaandeel bedroeg 46,1%. Ook op Radio 2 en bij VTM halen de programma’s van Geert topcijfers. In de zomer haalt Geert de covers van de kranten en de hoofdpunten van de nieuwsuitzendingen omdat hij beslist geen theatertour te doen in 2016. Hij maakt de reeks genaamd 'Geert Hoste maakt het land Beter' voor één en schrijft zijn columns voor de bladen en de radio. Er verschijnt ook een scheurkalender: ‘Lachkalender 2017’.

***

Held van de lach 2015 *

In 2015 maakt Canvas een reeks programma’s rond comedy in Vlaanderen. Geert ‘de stamvader van de Vlaamse Stand-up’ bijt de spits af. De premier, Charles Michel, komt de nieuwe confrerence ‘Geert Hoste JUMP’ aan de pers voorstellen. Een week na de aanslagen in Parijs gaat de voorstelling in première. Even wordt gesuggereerd om de theatertour af te gelasten om veiligheidsredenen. Geert, al jaren het gezicht van Amnesty International en de vrije meningsuiting, wil van geen wijken weten. Voor de schouwburgen staan bewapende agenten, binnen geeft Geert in een indrukwekkend en gepassioneerd slotpleidooi zijn kijk op de vrije meningsuiting. Pers en publiek zijn laaiend enthousiast.

De Standaard: Al 25 jaar eenzaam aan de top!

Gazet Van Antwerpen: Grandioos!

Nieuwsblad: 5 sterren *****

Het Laatste Nieuws: Heerlijk!

Sven Ornelis: Kippenvel gekregen.

***

Verkiezingen 2014 * Op de verkiezingsdag van 2014 is Geert Hoste de hele dag online met een zeer gesmaakte twitterconference. In augustus stelt President Geert Bourgeois de conference Geert Hoste LOL voor. In het najaar is Geert op één met het tv-programma Geert Hoste Waakt over het land. Bij de laatste voorstelling van de tournee van Geert Hoste LOL in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, ontvangt de cabaretier op 28 december ‘De Muze van Sabam’ uit de handen van Christophe Depreter, de CEO van Sabam. "In drie decennia schopte Geert Hoste het van mimespeler op straat tot publiekslieveling van hele generaties en koning van de conference", aldus Depreter.

***

Koningsjaar 2013 * In 2013 krijgt het land een nieuwe koning. Van op de eerste rij is Geert Hoste getuige als commentator voor VRT journaal en VTM Nieuws. De conference van dat jaar krijgt als titel ‘Geert Hoste King’ en wordt aangekondigd door Minister Maggie De Block bij Mercedez-Benz in Brussel. In het najaar komt de reeks ‘Geert Hoste in een land vol vlaggen’ op tv. De nieuwjaarsconference ‘Geert Hoste King’ lokte op tv in totaal 1.515.118 kijkers,  goed voor 50,8% marktaandeel. Dit is meteen het vijfde televisieprogramma van Hoste dat de magische drempel van de anderhalf miljoen kijkers overschrijdt.

***

Cijfers 2013 * Geert Hoste begint 2013 met het hoogste kijkcijfer voor een conference: 1.702.190 kijkers (Geert Hoste XX). Uit onderzoek van VRT blijkt bovendien dat Geert Hoste in Wonderland (2012) maar liefst door 3 miljoen verschillende Vlamingen rechtstreeks werd bekeken. Op jaarbasis doet enkel het VRT-Journaal beter. Geert Hoste staat nu met 8 verschillende programma's in de Top 100 allertijden.
Voor zijn inzet voor Syrië1212 ontvangt hij de 'Friends for Humanity' award. In juni verschijnt zijn vijftiende boek 'Oren Wassen.

***

Jubileumjaar 2012 * VRT zendt voor de twintigste keer op rij de nieuwjaarsconference van Geert Hoste uit (Geert Hoste XX).  Het boek ’20 jaar op 1’ verschijnt, Mark Coenegracht (Het Laatste Nieuws), Karel Michiels (De Standaard), Jan Claeys (VTM) en Dirk Musschoot (Het Nieuwsblad). Vier recensenten die de cabaretier intensief volgden. Niet alleen de conference scoort hoge cijfers, ook de heruitzendingen, zoals het compilatieprogramma Geert Hoste in Wonderland opent met 1.148.952  (47,3%). Het is het tiende jaar dat Geert Hoste een tv-programma maakt op zondagavond in primetime op Eén: deze keer draagt het de naam ‘Geert Hoste in het Nieuwe Koninkrijk’.

***

Pop-up in 2011 * De theatertour van 2011 is een andere dan alle daarvoor. Geert zoekt door middel van pop-up optredens de kleinere podia van Vlaanderen op. Het resultaat zijn meer spontane voorstellingen waarbij het publiek bijna OP het podium zit. De theatermaker geniet van het directe contact met zijn publiek. Geert Hoste Kookt groeit op die manier uit tot het meest persoonlijke programma dat Geert speelde. Ook op tv scoort Geert Hoste Kookt als nooit tevoren. Op 1 januari haalt de uitzending op Eén een marktaandeel van meer dan 60%.

***

Musical!? * Tijdens de première van de tournee Geert Hoste Beslist waarin hij een een parodie op de musicals brengt, krijgt Geert de vraag of hij de rol van Billy Flynn wil spelen in de musical Chicago in Vlaanderen. Geert aanvaardt en ook hiervoor lopen de theaters vol.

***

Nog meer kijkers: 1,7 miljoen * Op 1 januari 2009 lijkt het of heel Vlaanderen voor de televisie zit. Na een item in het journaal op VRT én op NOS(!) zien 1,7 miljoen kijkers hoe onder andere Prins Laurent en Prinses Claire lachen met de conférence Geert Hoste Regeert.

***

Een recordaantal kijkers - anderhalf miljoen * Op Eén haalt de uitzending op 1 januari 2008 een recordaantal kijkers: 1,5 miljoen Vlamingen (57,7% marktaandeel). Toch is Geert niet alleen een bekend gezicht in de media. Hij zet zich meer en meer in als vrijwilliger voor Amnesty International Vlaanderen en Vogelbescherming Vlaanderen. Ook bij diverse donoren-verenigingen helpt hij een handje. Daarnaast schrijft Geert Hoste wekelijks een column in het meest gelezen en grootste Vlaamse Blad (Dag Allemaal), zijn conference wordt uitgezonden op de grootse radiozender (Radio 2).

***

Groter - Meer - Beter * Op 1 januari 2006 is Geert Hoste Staat het best bekeken televisieprogramma van de hele eindejaarsperiode en goed voor een fenomenaal marktaandeel van 51,3%. In de Antwerpen speelt hij zijn 300ste uitverkochte voorstelling in de Arenbergschouwburg. In die stad alleen al lokte hij de voorbije jaren meer dan 250.000 bezoekers naar het theater.

Bozar Brussel * Met zijn conference Geert Hoste Staat Verder besluit hij om voortaan op oudejaarsavond zijn theatertour af te ronden. Hij doet dat in stijl in de prestigieuze Leboeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. De televisieuitzending op 1 januari 2007 is goed voor 1.168.000 kijkers.

***

Het Geert Hoste Effect 2004-2006 * Zoals Tom Boonen en Kim Clijsters de aanzet zijn voor een opleving in van het wielrennen en tennis, zo blijkt Geert Hoste de vlam in de pan voor humor op de podia in Vlaanderen. Culturele centra en televisiezenders worden enthousiast door het commerciële en artistieke succes van Geert Hoste en zetten hun deuren wijdopen voor nieuw comedy talent. Het publiek lust er pap van. Geert Hoste oogst meer dan ooit de vruchten. In 2005 wordt de nieuwjaarsconference met 1,3 miljoen kijkers het achtste best bekeken televisieprogramma van dat jaar. In het theater komen jaarlijks 60.000 bezoekers naar hem kijken. De dvd-box Geert Hoste (1993-2003) behaalt goud voor 25.000 verkochte exemplaren.

***

Stapje verder 2003 * 2003 wordt een legendarisch jaar voor Geert Hoste. Hij vult nu moeiteloos de grootste en meest prestigieuze theaters. Het 100.000ste boek van Geert Hoste gaat over de toonbank. Er verschijnt een speciale compilatie DVD Geert Hoste ‘10 op 10’. Via Dag Allemaal worden er in 1 week tijd 100.000 exemplaren van verkocht. In datzelfde jaar verschijnt er een verzamelbox met 10 conferences op DVD.

***

De televisiejaren 1996 - 2003 * Sinds 1 januari 1994 zendt VRT zonder onderbreking jaarlijks de eindejaars-conference uit. Door het blijvende succes en de hoge kijkcijfers krijgt Geert Hoste het aanbod om voor TV 2/CANVAS een televisieserie te maken. Hij maakte er vier dichtbekeken docu-comedy series over het leven in België. In 2003 maakte hij het satirische magazine 'Geert Hoste en de Modelstaat', dat het bestbekeken humorprogramma werd op Canvas. Sinds 1998 pakt VT4 uit met de eerste integrale uitzending van de conferences van Geert. VT4 zendt ook met regelmaat hermontages van de theaterprogramma's uit. VTM vraagt dan weer om de eerste Vlaamse verkiezingsconference te schrijven. Het wordt het best bekeken verkiezingsprogramma op weg naar de verkiezingen van 18 mei 2003.

***

De conference 1992 * Tussen 1988 en 1991 bestormt Geert Hoste de nationale podia met stand-up comedy. Zowel de humorist als het publiek krijgen de smaak te pakken als Geert als festivalpresentator het land doortrekt. De volgende stap ligt dan ook voor de hand: Geert Hoste huurt in Antwerpen theater 'Het Appeltje' af. Met zijn ongezouten grappen brengt Hoste iedere bezoeker aan het lachen. Een nieuwe traditie is geboren: jaar na jaar neemt het aantal zalen en ook het aantal bezoekers toe. In september 1991 neemt Hoste contact op met alle culturele centra en vraagt of ze een jong cabaretier willen een kans geven. Een handvol directeurs hapt toe en de rest is geschiedenis. De BRT brengt zijn conference op tv. Vanaf dan schrijft, speelt en regisseert Hoste jaarlijks een nieuw soloprogramma. Hij speelt tot 135 uitverkochte voorstellingen per jaar. Zijn kritisch-komische kijk op Vlaanderen wordt door de Vlaming jaar na jaar hoog gewaardeerd.

***

De radiojaren 1987 - 1991 * Geert Hoste verhuist van Gent naar Antwerpen en besluit dat het tijd is om zijn leven een nieuwe wending te geven. Hij onderneemt de meest onwaarschijnlijke overstap voor een mimespeler: hij gaat radio maken. De BRT ziet wel iets in de jonge rebel en zet hem in bij 'de Taalstrijd', 'de Wakkere Radioman' en 'Uit de band' op Radio 1. Op Radio 2 kruipt Geert in de huid van een reeks radiotypetjes. Al gauw dient zich de kans aan om zelf een radioprogramma te maken.

***

Traditie ontstaat * In 1990 maakt Geert Hoste het bekroonde 'De Autonome Prefectuur' en 'Eén op één' waarin hij de actualiteit onder loep neemt. Van de Vlaamse RTV pers ontvangt hij de prijs van de Radiokritiek. Dan wordt hij ook door de WDR uitgenodigd om radioprogramma's te maken. Eind 1990 vraagt Radio 1 Geert Hoste om een jaaroverzicht. Sindsdien heeft Hoste telkens en onafgebroken op 31 december een komisch programma ten gehore gebracht op Radio 1. Vanaf dat moment gaan humor en actualiteit voor Hoste altijd hand in hand. In deze jaren maken de toeristen aan de kust ook kennis met het typetje ‘Reginald, ik word crazy als ik de zee zie!’ Als ‘kunstanimator’ maakt Geert iedereen aan het lachen.

***

De pauze 1986 - 1987 * In 1986 wordt Geert Hoste opgeroepen om dienst te doen als soldaat in het parlement. In de rij lopen en orders ontvangen blijkt moeilijk verenigbaar te zijn met de humoristische kijk op het leven van Geert. Het leger, op zijn beurt, geeft bij meer dan één gelegenheid blijk van een opvallend gebrek aan humor. Al met al een wat moeizame combinatie. Geert start al snel een levendige correspondentie met de minister van Lands-verdediging die uiteindelijk resulteert in een overplaatsing naar de kust. In de duinen bereidt Hoste zich voor op zijn volgend avontuur: Paris Dakar. In 1987 neemt hij deel aan de rally, een belevenis die diepe indruk nalaat. Onder de sterrenhemel boven de woestijn, denkt hij na over zijn ambities en neemt beslissingen die zijn leven zullen veranderen.

***

De straat 1983 - 1986 * Na de première van zijn mimesolo "Vlaas is Zot" in 1983 wordt Hoste benaderd door de BRT met het verzoek om mee te werken aan de creatie van een nieuw kinderprogramma in opvolging van Sesamstraat. Enthousiast wordt hij één van de 'founding fathers' van 'Liegebeest'. In diezelfde periode vormt hij het duo 'Waldo en Geert' dat met variété en straatacts successen oogst in Vlaanderen en Nederland. Als 'Tut en Tat' bezoekt het tweetal talloze scholen met het programma 'Tut en Tat spelen veilig'. Ook op tv laten 'Tut en Tat' van zich horen met 'Tut en Tat op het goed pad' en 'Kijk uit'.

***

De mime 1978 - 1983 * Om zijn studie Rechten in Gent te subsidiëren, gaat Geert Hoste als mimespeler op straat werken. Al snel wordt zijn act door lokale journalisten opgemerkt en krijgt hij een uitnodiging om op een paar festivals een podiumact te vertonen. Van het één komt het ander: Hoste verovert met zijn stille theater na de podia van Brugge en Gent, ook die van Parijs, Barcelona en zelfs Washington, Moskou en Bombay.

***

1 juli 1960 * Op 1 juli 1960 wordt Geert Hoste geboren in Brugge.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack