Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Opinie - It’s the comedy, stupid.

Mag De Wever een grap vertellen, al dan niet als panda verkleed? Natuurlijk mag hij dat. Zeker in de hoogmis van alle showbizz programma’s ‘de nacht van de televisiesterren’. Ik heb meer problemen met Bruno Tobback die het dan denigrerend heeft over ‘de clown uithangen’. Dat raakt mijn beroepseer. Maar ik kan tegen een duw: hoe meer grappen er gemaakt worden hoe beter. Ik heb mijn vak gemaakt van vechten tegen verzuring. Alles is beter te verdragen met een lach. Maar laat de politici zich niet wegsteken achter comedy en entertainment. Als de grap alleen als een rookgordijn of afleidingsmanoeuvre dient, dan krijg ik het moeilijk.

Een voorbeeld. Straks, na de verkiezingen, zullen onze verkozenen met bedrukte gezichten aanschuiven voor weer een extra herdenking van ‘onze’ Grote Oorlog. In Syrië woedt de oorlog nù. Al drie jaar lang. Maar in de aanloop naar de verkiezingen hoor je amper iets over het standpunt van de partijen over de actuele tegenhangers. Wie denkt wat over de spierballenoorlog van Rusland? En wat als de spierballen straks vervangen worden door wapens? Gaat Vlaanderen en/of Wallonië wapens leveren, rechtstreeks of via via? Wat is het Vlaamse, Belgische standpunt in Europa? Mag ik dat weten alstublieft, voordat ik ga stemmen?

Deze week was er een staatsbezoek aan Saoedie-Arabië met prinses Astrid voorop. Cool. Maar hoe gaan we om met ‘onze bedrijven en de mensenrechten’? Doen we handel met landen waar er slavernij of kinderarbeid is? Importeren we olie uit landen waar de doodstraf staat op homofilie? Willen we wilde dieren uit landen waar geen vrije meningsuiting is? Toch een paar moderne ethische vraagstukken die verder gaan dan de impact van zeezout op een helikopter en de discussie dat de trein vijf minuten te laat kwam, komt en zal blijven komen.

Het voorbije jaar kreeg België slechte punten in het verslag van Amnesty International. Dus zou ik wel eens willen horen wat de aanstaande volksvertegenwoordigers denken over de beschamende situatie in de Belgische gevangenissen? Of over uitwijzingen naar landen waarvan geweten is dat men er gevangenen foltert. Heeft iemand al een concreet actieplan gespot over het geweld tegen vrouwen?

Vrijdag start premier Di Rupo zijn campagne in Oostende. Ik zal hem aankondigen. Met een grap. We zullen waarschijnlijke dezelfde kleedkamer hebben, Oostende is Hollywood niet. Als hij zijn overhemd uit trekt, hoef ik niet eens te kijken, ik heb zijn blote rug al gezien op tv. De verkiezingsstrijd is meer dan een verkleedpartij. Ik heb honger naar de inhoud, de nagels met koppen en de antwoorden van andere politici en partijen. Nu, voor 25 mei. Niet over vijf jaar.

Geert Hoste

Shop

Op deze pagina vind je dvd’s, boeken en cd’s van Vlaanderens bekendste standup comedian.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack