Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Opinie - Sire, ga liever peren plukken

Sire, ga liever peren plukken

Timing is alles. Nu zaterdag is het Werelddierendag. Een ideale dag voor de jacht, vinden ze in het koninklijk paleis.

Uitgerekend nu de kranten volstaan met de discussie over al dan niet onverdoofd slachten, komt de koning in het nieuws. Niet omdat hij een lint knipt of op handelsmissie gaat. Maar omdat hij op jacht wil. Er zou te veel wild rond zijn kasteel in Ciergnon lopen. Dat kan. Rond het Kasteel Belvédère van zijn moeder lopen er te veel konijnen. Ze knabbelen aan de rozen van de koningin. En dat is geen zicht, ook al spendeert de koningin haar maanden aan de Middellandse Zee. Maar is dat een reden om de geweren boven te halen?

Ik zie het verschil niet tussen negentig dolfijnen in een baai drijven en ze vermoorden in een bloedbad en een jachtpartij op negentig reeën of everzwijnen. Dat er everzwijnen, herten, reeën of moeflons te veel rondlopen op het koninklijk domein, kan best. Maar maak er geen feestelijke slachtpartij van, alstublieft. Kom niet aanwaaien met de term wildbeheer. Met een bende rijke vrienden en kennissen op dieren knallen, dat noem ik geen wildbeheer. Dat noem ik amusement.

Ik kan me voorstellen dat, op het koninklijk domein, het gras ook gemaaid moet worden. En dat er bomen moeten worden gerooid, zo nu en dan. Doet de koning dat ook zelf? Met de vrienden? Op het koninklijk domein staan ook koeien. Gaat Filip die ook elke avond melken? Met de vrienden? Als wildbeheer het oogmerk is, laat het dan door specialisten uitvoeren. Zoals niet iedereen zomaar een schaap, een varken of een koe mag slachten. Wildbeheer hoort niet in handen van een groep amateurs. En zéker niet als ze met hun andere hand al een jachtgeweer vasthouden.

Al meer dan 10 jaar ben ik ambassadeur van de Vogelbescherming Vlaanderen, de natuurvereniging die zich inzet voor de in het wild levende dieren in Vlaanderen. Ik heb geleerd dat natuurverenigingen niet worden bevolkt met blinde fanatici. Dat ze via wetenschappelijk onderzoek proberen om een zinvolle koers te varen. Ze realiseren zich zeer goed dat er in een dichtbevolkt land andere regels nodig zijn dan in de steppen van Azië. Wetenschap en regelgeving gaan hand in hand in het subtiele beheer van de ons resterende natuur. Dus dat er hier en daar een everzwijn te veel loopt. Kan best. Laat het wildbeheer over aan professionals en niet aan amateurs, ook al zijn ze koning, keizer of president.

Ga peren plukken voor het amusement. Middenbermen ruimen, zoiets.

Een vorst die gaat jagen. Dat is ancien régime. Dat is Vladimir Poetin. Dieren afslachten. Zou de paus van Rome, genaamd naar dierenvriend Franciscus van Assisi, dit wel zijn zegen geven?

 

 

 

Shop

Op deze pagina vind je dvd’s, boeken en cd’s van Vlaanderens bekendste standup comedian.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack