Follow Geert Hoste on Facebook
Follow Geert Hoste on Twitter
Follow Geert Hoste on Instagram

Opinie - Weg met wapenhandel

Weg met de Wapenhandel

 

Toen ik deze morgen de vliegtuigmodus van mijn telefoon uitschakelde, rinkelde onmiddellijk de beltoon. Topchef Roger Vandamme meldde me dat er aan boord van het neergeschoten vliegtuig een paar goede kennissen van ons zaten. Amper bekomen van de schok belde mijn vrouw met haar uitgever. Ook daar tranen: bij WPG blijken een medewerker en zijn vriendin te zijn omgekomen in Oekraine. Terreur komt inmiddels dichter bij dan ooit. Daarom wil ik de oproep die ik deed bij het begin van de verkiezingen nog eens herhalen. Een oproep die ik nu heel direct richt aan alle onderhandelaars, huidige en toekomstige bestuurders: Maak een krachtige vuist voor de Mensenrechten. Spreek duidelijke taal. Als jullie het niet doen, wie dan wel?

 

Veertien dagen geleden zei Minister Reynders in Brazilië: ‘De Rood Duivel zijn zeer belankrijk voor de imaag van Belge’. Ze hadden net tegen Rusland gespeeld. Straks trekken de Belgian Devils naar Israël voor een volgend gezellig partijtje. Tous Ensemble! Waar is da Feestje? Voor alle duidelijkheid: ik ben geen voorstander van boycotten van Olympische Spelen of voetbaltournooien. Het zijn mogelijkheden voor bestuurders en staatslieden om in een ander, minder politiek kader rond de tafel te zitten en te praten. Davos mag ook. Maar prààt dan ook, durf op tafel te kloppen! Ik vind het tenenkrullend dat Elio Di Rupo een bak Belgsich bier verwedt met Obama over de utslag van een voetbalwedstrijd. Maar als ze samen hulde brengen aan de slachtoffers van de oorlog in Waregem, de premier geen woord rept over de Amerikaanse kernwapens in ons land. En dat we daar wel eens vanaf zouden willen.

 

We moeten vragen stellen. Luidop. Willen we gas of olie uit landen die de mensenrechten schenden? Willen we wel technologie leveren aan dergelijke landen? Wie en wat mogen Belgische banken financieren? Gaan we de ene dag vrolijk lachend op de foto bij het sluiten van een handelsakkoord en een week later diep bedroefd weduwen en kinderen troosten of begraven? Zonder commentaar? Is dat wat we willen? Wegkijken?

 

De beestachtigheden in Oekraïne, Gaza, Syrië en Afrika kunnen plaatsvinden omdat er landen en kooplui zijn die wapentuig leveren. Laat ons er dan tenminste voor zorgen dat er geen wapens of wapenhandelaars uit ons land bij betrokken zijn. Dat is wel het minste. Niet uit België, niet uit Vlaanderen, niet uit Wallonë en niet uit Brussel. Want die bevoegdheden zijn in ons land verdeeld. In het vorige federaal regeerakkoord van 1 december 2011 staat te lezen: 'Om onze internationale verbintenissen na te leven moet er, in overleg met de Gemeenschappen en de Gewesten, een nationale mensenrechtencommissie worden opgericht.’ Hopelijk verdwijnt deze gedachte niet ergens onder tafel of in de prullenmand. In het licht van de actualiteit dring ik, zij aan zij met Amnesty International, aan bij de regering van lopende zaken en de toekomstige regering:  maak werk van het beloofde Mensenrechteninstituut. Nu.

 

Shop

Op deze pagina vind je dvd’s, boeken en cd’s van Vlaanderens bekendste standup comedian.

Hilarisch en vlijmscherp.
Het Laatste Nieuws

Een volksheld, die de heilige drie-eenheid van België -koning, katholicisme en kapitaal- met sardonisch plezier aan stukken slaat.


Algemeen Dagblad (NL)
The leading Belgian comedian.
CNNWorld

Redouter l'ironie c'est craindre la raison.


Sacha Guitry

5 sterren. Uitzonderlijk.


De Standaard

Een show van Hoste staat garant voor een avondje professionele vrolijkmakerij over ons vierkant draaiende Belgenlandje. Ons advies in tijden van crisis: beleg in Geert Hoste!


De Morgen

Geert Hoste staat met 8 programma's in de top100 van de best-bekeken tvprogramma's in België.


CIM | Centrum voor Informatie over de Media

Hij scoort jaar na jaar voorstellingen in de grote theaterhuizen. Il faut le faire. De wet van de grote getallen valt in zijn geval uitzonderlijk samen met kwaliteit en vakmanschap.


Knack